
Välfärdens motorer går på högvarv och kompetensutveckling är prioriterat
Enligt SKL kommer det att behövas 129 000 nya undersköterskor fram till 2023 för att ersätta de som uppnår pensionsålder och utveckla nya kompetenser för morgondagens vård.
Under sommaren blir det än mer uppenbart att vården är beroenden av alla kompetenser. Därför är uppgiften att arbeta med uppgiftsväxlingarna och kompetensutvecklingen angelägna för att kunna ha vårdplatser öppna, klara mottagningarna och möta de akuta behoven, säger regionrådet Anders Öberg.
Vi ser att det finns områden vi behöver utveckla för att möta Norrbottningarnas behov och vi har ett gemensamt intresse av att det blir verkliga satsningar där vidareutbildning inom yrket resulterar i löneutveckling, därför att vi vill att fler ska kunnas utvecklas med uppgiften. Det krävs nu resurser för studier, mer samtal av uppgifter och ansvar för att bygga teamet och verksamheten.
Det ska vara jämlika förutsättningar för alla yrkesgrupper att få utvecklas med uppgifterna och på jobbet. Andra personalgrupper har uppmärksammats under året och det är nu hög tid för att lyfta vårdens motorer, undersköterskorna, säger Marianne Engberg, ordförande kommunal sektion Region Norrbotten
För oss handlar det om att vi tillsammans ser situationen, ser möjligheterna och har en dialog då vi med facklig politiskt arbete banar väg för utveckling av vården, medarbetarna och framförallt för Norrbotten, säger Anders Öberg.