Tillsammans ska vi jobba Sverige ur krisen

Den socialdemokratiskt ledda regeringen lanserar i budgetpropositionen för 2021 en historisk satsning på välfärden. Hela Sverige har kraftsamlat för att klara av Coronakrisen och minska smittspridningen. Regeringen har skjutit till stora resurser till sjukvård och äldreomsorg. Hundratals jobb har räddats genom krisåtgärder som korttidspermitteringar. Nu följs det upp med ett återstartspaket för svensk ekonomi.

 

”Budgeten är precis det vi behöver här och nu, ett kraftfullt återstartspaket för svensk ekonomi samtidigt som den innehåller viktiga reformer för att lösa samhällsproblem vi brottas med oavsett om det handlar om arbetslösheten, klimatförändringarna, brottsligheten eller växande behov i välfärden” säger Fredrik Lundh Sammeli, riksdagsledamot och ordförande för Socialdemokraterna i Norrbotten.

”Vi har under mandatperioden levererat på vårt vallöfte om stora satsningar på välfärden men tar nu nästa steg och gör historiska satsningar på vård, skola och omsorg. Bara under kommande år 2021 kommer länets kommuner och Region Norrbotten att tillföras ett tillskott på 860 miljoner, det mesta i generella statsbidrag. Men också riktade medel för att exempelvis förbättra äldreomsorgen och fortsätta arbetet för att höja kunskapsresultaten i svensk skola. Det är viktiga välfärdssatsningar som kommer ha stor betydelse för människor i vårt län”.

Fredrik som är ledamot i Pensionsgruppen gläds även åt mångmiljardreformen Pensionstillägget som finns med i budgetpropositionen och utfasningen av den orättvisa skatteskillnaden mellan lön och pension. Reformer som berör många Norrbottniska pensionärer.

”Det känns fantastiskt att nu få gå fram med ett av våra viktigaste vallöften skarpt. Det ska alltid synas i pensionskuvertet att man har arbetat. Pensionstillägget har ett tydligt syfte, att höja pensionerna för vanligt folk som arbetat ett helt liv med rätt låg lön. Med den här budgeten kommer 60 000 norrbottniska pensionärer att få mer pengar i plånboken”.

Budgetpropositionen för 2021 innehåller också viktiga besked kring arbetslöshetsförsäkringen som nu bland annat förlängs på de förhöjda nivåerna under både 2021 och 2022 samtidigt som det höjda grundbeloppet blir kvar. En fråga Socialdemokraterna drivit hårt i budgetförhandlingarna.

”För oss socialdemokrater är trygghet i omställning otroligt viktigt. Oavsett om vi tar den förödande branden på Polarbageriet eller alla som blir av med jobbet genom coronakrisen blir budgeten en fråga om förbättringar i vardagen. Det spelar roll för vanligt folk och kan för en 37 årig industribagare handla om ungefär 2400 kronor mer i månaden i disponibel inkomst”.

Tillsammans ska vi jobba Sverige ur krisen och bygga samhället mer hållbart.

facebook Twitter Email