Socialdemokraterna vill införa en extra veckas ledighet för föräldrar, en familjevecka

Idag presenterade Fredrik Lundh Sammeli en nyhet för barnfamiljer. Den svenska välfärdsmodellen bygger på att det går att kombinera arbete och föräldraskap, bland annat genom en utbyggd barnomsorg och föräldraförsäkring. Nu vill Socialdemokraterna ta ytterligare ett steg och föreslår i sitt valmanifest en extra veckas ledighet att ta ut i samband med skollov, studiedagar eller terminsstart.

I Norrbotten innebär detta att drygt 19 600 barnfamiljer kan få mer tid varandra. Så underlättar Socialdemokraterna vardagen för föräldrar som jobbar och ser till att fler kan arbeta heltid.

– Många föräldrar får inte tiden att gå ihop och vissa känner sig till och med tvungna att gå ner i arbetstid. Det är inte hållbart. Därför vill vi nu underlätta vardagen ytterligare för föräldrar som jobbar, säger Fredrik Lundh Sammeli, riksdagsledamot och ordförande för Socialdemokraterna Norrbotten.

För många löntagare är det svårt att ta ledigt under skollov och studiedagar. Inte minst för ensamstående och i yrkesgrupper där man inte kan ta ledigt hur som helst utan inkomstbortfall.

En planeringsdag på förskolan eller att tonåringen sitter ensam hemma på lovet betyder ofta extra stress för föräldrarna.

Socialdemokraterna vill därför införa en extra veckas ledighet för föräldrar – en familjevecka. Föräldrar som arbetar får fem lediga dagar var som de kan ta ut när barnen inte kan vara i skolan på grund av lov, planeringsdagar och liknande. Förslaget gäller för föräldrar till barn mellan 4 och 16 år.

För mer information:

Fredrik Lundh Sammeli, ordförande Socialdemokraterna Norrbotten
För kontakt: Camilla Friberg 076-762 23 22

 

 

 

 

 

 

 

 

facebook Twitter Email