Snart är jag i en valstuga nära dig

"Regionvalet på verkar oss alla" skriver Emilia Töyrä i sin krönika i Norrländska Socialdemokraten.

Valrörelsen har verkligen dragit igång. Som socialdemokratisk toppkandidat i Norrbotten är mina dagar rätt enkla för tillfället – jag åker mellan länets alla kommuner och har spikade program sex av sju dagar varje vecka.

I fokus står att prata med folk, att övertyga fler om att det är just socialdemokratin som har lösningen på samhällets problem och att se till att vi får möjlighet att styra i fler kommuner, i regionen och i landet. För det brukar bli bäst så.

Mina samtal har mest kommit att handla om Region Norrbotten, vilket inte är märkligt med tanke på att det är där jag vill vara med och påverka efter valet – men också för att frågorna som hanteras där påverkar varenda en av oss nästan hela tiden.

I mina möten med norrbottningar har jag fått höra om behov av koordinatorer för våld i nära relation, om att synskadade behöver kollektivtrafik där hållplatser ropas ut och att företag saknar en regionledning som bryr sig om näringslivspolitik.

Hittills under valrörelsens första veckor, samt under de föregående månaderna i samtal med länsmedborgare, har ingen pratat om att utförsäljningar av det vi gemensamt betalar för är det som önskas.

Jag har heller inte stött på någon som tycker att vi ska tumma på arbetsmiljön för sjukvårdspersonalen eller att vi borde bli av med kvinnojourerna i länet. Kort sagt har jag inte mött någon som varit nöjd med regionledningens förda politik.

Det finns mycket att ta tag i för kommande Norrbottenspolitiker. I min önskelista för vad jag skulle vilja se mer av i sjukvården finns en fungerande kvinnosjukvård där de som arbetar för att ta hand om mig och mina medsystrar känner att de kan ge en vård som är säker, trygg och förutsägbar. Där personalen lyssnas på av chefer som har tid och av de politiskt förtroendevalda som har utsetts att styra. Där kvinnor som ska föda vet att förlossningen blir trygg med erfaren personal och att eftervården har en bra kvalitet. Att barnen som föds, tas omhand på bästa tänkbara sätt. Att kvinnor i sjukvården behandlas på samma sätt som män, med respekt och hänsyn till egna önskemål.

Valrörelsen är igång och vi kommer matas med politiska budskap hela vägen fram till den 11 september. Då är det din och min röst som avgör hur sjukvården i Norrbotten ska se ut, hur kollektivtrafiken till Arjeplog ska fungera, hur mycket kultur du i Jokkmokk kan få tillgång till och om du alls ska kunna besöka en tandläkare i Övertorneå. Till dess ses vi ute i länet, snart är jag i en valstuga nära dig!

facebook Twitter Email