Öppet brev till distriktsordföringar för Centerpartiet Norrbotten samt Liberalerna Norrbotten

Att vi tycker olika som partier och kan landa i tre vitt skilda slutsatser på ett och samma samhällsproblem är ingen nyhet. Samtidigt finns det också något som starkt förenar oss. Våra tre partiers tro på alla människors lika värde och tydliga ställningstagande mot rasism och främlingsfientlighet. Det är en gemenskap som jag som socialdemokrat värdesatt och alltid uppskattat.

Tydliga värderingar och en ideologisk trygghet i våra olika partier i grundläggande frågor om mänskliga rättigheter och synen på varandra. För oss något självklart men något som också på senare år blivit viktigare än någonsin i den tid vi lever och verkar.

Därför var det med stor förvåning och rent av bestörtning jag under torsdagen tog del av det som jag uppfattar som ett historiskt svek av era partier. Först svängningen att ni är beredd att vinna talmansposten med stöd av SD och så några timmar senare beskedet att ni öppnar upp för att ge Sverigedemokraterna toppositioner i riksdagens utskott efter valet. Två svängningar på en och samma dag, som innebar att ni öppnade upp för att ge Sverigedemokraterna betydande inflytande.

Det är ingen hemlighet att jag som distriktsordförande för Socialdemokraterna i Norrbotten är starkt kritisk till att Moderaterna fulspelar och inte lämnar besked i en för väljarna central fråga, om Kristersson är beredd att tillsammans med eller med stöd av SD bilda regering?

Men här har båda era partier tidigare varit tydliga med att man inte kommer stödja eller ingå i en regering med någon koppling till SD. För mig som Norrbottning och länsordförande har det känns viktigt. För både jag och ni vet att SDs problem inte bara partiets nazistiska rötter utan också deras ide och ständiga behov att dela upp oss svenska i vi och dom. Jag är helt säker på att era Norrbottniska väljare också uppskattat tydligheten från era två partier i dessa frågor.

Men trots att Björklund nyligen stod på Järvafältet och gav ett löfte till sina barn som är adopterade i sitt tal, att han aldrig skulle medverka till att ge SD någon politisk makt och Lööf så sent som i torsdags skrev på Aftonbladet debatt ”Vi vänder inte kappan efter vinden och överger viktiga principer” kom gårdagens besked från alliansen om att ge Sverigedemokraterna inflytande.

Idag svänger ni ännu en gång. Nu gäller visst inte gårdagens tydliga besked. Hur ska ni egentligen ha det och vad söker ni norrbottningarnas stöd för?

Alla dessa svängningar leder också oundvikliga till frågan, kommer ni nu släppa fram en SD-stödd regering? Det är en enkel fråga. Ja eller nej?

/Fredrik Lundh Sammeli
Distriktsordförande Socialdemokraterna Norrbotten

facebook Twitter Email