Ökad trygghet för äldre

Regeringen föreslår i budgetpropositionen för 2022 flera åtgärder för att stärka tryggheten för äldre.  En ny trygghetspension föreslås för dem slitit ut sig i arbetslivet och närmar sig pensionen. Så här kommenterar Fredrik Lundh Sammeli (S), norrbottnisk riksdagsledamot och ledamot i Pensionsgruppen, den nya pensionen.

-Trygga pensioner är en grundbult i det svenska välfärdssamhället. Dagens besked från regeringen innebär att den som slitit ut sig i arbetslivet och inte kan arbeta ända till pensionen får en tryggare vardag, säger Fredrik Lundh Sammeli, riksdagsledamot, S.

-Alla som kan jobba ska jobba, men det är inte mer än rimligt att det också ska finnas en grundläggande ekonomisk trygghet för den som blivit utsliten i arbetslivet. Den som varit med och byggt Sverige ska ha en trygg pension och detta blir ytterligare en viktig del i vårt arbete med trygga och högre pensioner säger Fredrik Lundh Sammeli.

Trygghetspensionen blir en del av sjukersättningen och innebär att den som är 60 år eller äldre ska få sin arbetsförmåga prövad mot arbete som personen har erfarenhet av eller annat lämpligt arbete som är tillgängligt.

Regeringen föreslår också att bostadstillägget för pensionärer ska höjas.

Samtidigt som trygghetspensionen är en välkommen reform konstaterar Fredrik Lundh Sammeli att de svenska pensionerna generellt är för låga. I september kommer pensionstillägget som ger upp till 600 kronor per månad i höjd pension för dem jobbat ett helt yrkesliv med låg lön och idag har en pension mellan 9.000-17.000 kr/mån.

För fler kommentarer kontakta

Fredrik Lundh Sammeli via Socialdemokraterna i Norrbottens distriktsexpedition, Jonas Nordström 076-762 23 22.

facebook Twitter Email