Minns att det är vår stund på jorden

Jag förvånas över vad sociala medier gör med oss. För jag vill tro, eller i alla fall hoppas för mänsklighetens överlevnad, att det är just formatet som får vissa vuxna att visa upp sig från sin sämsta sida. Inte alltid, men oftast män som upprörda spyr ut sitt hat och sprider sin skit på nätet.

Få saker, om ens något, går fritt.

Säg bara Greta Thunberg och det rent av självantänder på vissa håll. Visst, en ung driven tjej som säger att vi vuxna inte tar vårt ansvar kan så klart kännas besvärande. Än mer när hon inte längre är ensam utan följs av miljontals andra i en världsomspännande rörelse.

Alla kräver de handling, av oss. Det är helt okej att tänka, skulle inte jag ta mitt ansvar? Men att det hela leder till floder av hat och hot från vuxna människor är för mig helt ofattbart. Dessutom säger hon en sanning jag tror de flesta innerst inne vet – vi behöver ställa om och öka takten.

Vårt sätt att leva är inte hållbart. Det är så klart ett slag i magen, skapar oro och rädsla. Men bara att acceptera. Det klimathot som för 25 år sedan fick mig själv att ta steget in i politiken är idag en pågående klimatkris.

Vi har kommit en bit på vägen, men allt för mycket pekar fortfarande åt fel håll. Plaster förpestar snart hela vår jord, kemikalier, gifter och hormonstörande ämnen lagras i våra kroppar, djurarter försvinner och temperaturen stiger.

Hat löser inget av detta. Istället handlar det om att agera. Såväl enskild som gemensamt.

Att välja klimatsmart och steg för steg försöka leva lite hållbarare som människa. Samtidigt som samhället med fler styrmedel och investeringar driver på mot en hållbar utveckling är ett måste. Jag är dessutom helt övertygad om att miljöåtgärder stärker Sveriges konkurrenskraft och leder till fler jobb och företagande.

Genom att gå före i omställningen kan våra företag bli världsledande i att utveckla den teknik och miljöprofil som världen efterfrågar. Ta bara det spännande projektet HYBRIT som siktar på fossilfri stålproduktion med Norrbotten som utgångspunkt.

Man kanske inte måste vara så drastisk som Vilhelm Moberg var i sin roman Din stund på jorden: ”Du ska alltid tänka: Jag är här på jorden denna enda gång! Jag kan aldrig komma hit igen. Tag vara på ditt liv. Akta det väl. Slarva inte bort det. För nu är det din stund på jorden”.

Men visst ligger det mycket i detta tidlösa och älskade citat. Väljer du att hata eller vara en del av lösningen?

Fredrik Lundh Sammeli, riksdagsledamot

facebook Twitter Email