Mångmiljonsatsningar på företagsklimat i gles- och landsbygdskommuner

Vid en presskonferens tidigare idag meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht att regeringen gett Tillväxtverket i uppdrag att betala ut nära 70 miljoner kronor per år i tre år till de kommuner som har det särskilt tufft för att stärka näringsliv och företagsklimat.

Satsningen innebär att alla 39 kommuner i stödområde A får möjlighet att söka 1,76 miljoner kronor per år från Tillväxtverket mellan 2018 och 2020. Kommunerna får själva avgöra vad medlen ska användas till, förutsatt att pengarna går till näringslivsutveckling och satsningar på att förbättra företagsklimatet. I Norrbotten omfattas alla kommuner utan Luleå och Piteå.

– 21 miljoner årligen till länet för att utveckla företagsklimatet och stärka tillväxten i 12 av länets kommuner är en viktig satsning som gör mig stolt som socialdemokrat, säger Socialdemokraterna Norrbottens ordförande Fredrik Lundh Sammeli.

Varje berörd kommun får nu upp till 5,2 miljoner under en treårsperiod och kan med det göra riktiga och viktiga satsningar utifrån sina speciella förutsättningar för att utveckla företagsklimatet och näringslivet.

– Regeringen visar återigen att de tydligt jobbar för att vända utvecklingen i hela landet. Jag tänker till exempel på de tidigare aviserade satsningarna på lokala servicekontor, stöd till lanthandeln, infrastruktur och utbildning som tillsammans skapar en helhet och en viljeinriktnings om en politik för hela landet, säger Fredrik Lundh Sammeli avslutningsvis.

För mer information:

Fredrik Lundh Sammeli,
Ordförande Socialdemokraterna Norrbotten
För kontakt: Camilla Friberg 076-762 23 22

facebook Twitter Email