Krönika: Julmusik, julstress och jämlikhet

"För det är med julen som mycket annat. Olika. Orättvist", skriver riksdagsledamoten Linus Sköld i sin krönika i Norrländska Socialdemokraten.

Julgardiner, juldukar, elljusstakar, adventsljus, julmusik, kakor, bullar. Pynt här och pynt där. Julklappar, julklappar, julklappar!

Gran ska huggas, mandel skållas, chokladkalender och Knyckertz, lusselinne, sidenband, tomtedräkt, ljusslingor, julstjärnor. Mys här och mys där. Julklappar, julklappar, julklappar!

Julförberedelserna verkar dela befolkningen. Några tycker det är så otroligt mysigt med jul, andra verkar mest lida av stresspåslaget alla julmåsten skapar.

Ju äldre jag blir desto mer tillhör jag den senare gruppen. Det är nuförtiden otroligt långt till julstämningen. Men ju äldre jag blir desto större respekt får jag också för den otroliga ansträngning det måste ha varit för mina föräldrar att rigga julspektaklet så att mina ögon tindrade i 24 dagar varje december.

All stress är relativ. Stressen som handlar om att ha tid att stryka julgardiner, gå på ungarnas julkonsert, baka lussebullar och rulla hundratals köttbullar bleknar i jämförelse med stressen som handlar om att undra hur julklappar, saffran, lusselinne och köttfärs till hundratals köttbullar alls ska rymmas i den månatliga hushållsbudgeten.

För det är med julen som med så mycket annat. Olika. Orättvist.

Det är också därför vi socialdemokrater tjatar om jämlikhet och fördelningspolitik. För att vissa barn får julklappar i överflöd medan andra inte får några alls. För att vissa vuxna bara måste leva med stressen över hur tiden ska räcka, medan andra också måste leva med stressen över att ha råd.

Och då är det så otroligt bra att många delar av vår statsbudget gått oförvanskade igenom de högerkonservativas omstöpning. De förändringar M-KD-SD gjort är som vanligt inriktade på att göra det bättre för dem som redan har mycket. ”Arbetslinjen” kallar de sånt som innebär att sjuka och arbetslösa ska betala mer i skatt än de som har en lön. Mer tid med barnen? Visst, men bara för dig som har råd att betala ledigheten på egen hand.

Men de skattesänkningar och inkomstförstärkningar som vi föreslagit för samhällets mest utsatta, de finns kvar. Förbättringar i sjukförsäkringen, förstärkningar av A-kassan, höjda garantinivåer och sänkt skatt för förtidspensionärer. Trygghetspension. För att ge några exempel.

Detta är reformer som kommer att göra julen lite lättare för dem som har det allra svårast. I början av december varje år kommer julspektaklet tillbaka. Julklappar. Julklappar. Julklappar.

Innan dess, den 11 september 2022, är det du som avgör om det ska vara mer eller mindre olika hur barn, föräldrar, familjer känner inför det.

Linus Sköld, riksdagsledamot (S)

facebook Twitter