Fattigdom gör ingen trygg eller frisk

S-riksdagsledamoten Zara Leghissa, Boden, skriver riksdagskrönika i Norrländska Socialdemokraten.

Novembermörkret är här. Vinter, snö och kyla närmar sig. Verkligheten bankar på dörren till Rosenbad men den högerkonservativa regeringen med Kristersson i spetsen vägrar öppna.

Svenska folket drabbas hårt av hög inflation och Putin-priser. Mat, räntor, hyror, el och bränsle blir allt dyrare. Värst slår det för människor som redan har lite.

I SVT fick för en tid sedan en kvinna frågan ”Hur påverkas du av den höga räntan?”. Hon svarade ”Jag är timanställd. Det blir svårt”.

Så presenterades budgeten som ska bära Sverige framåt genom en krisvinter. Detta ihopknåpande lämnar mångt och mycket nödvändigt, ja till och med livsnödvändigt, åt sitt öde.

I arbetares munnar har det aldrig flugit stekta sparvar. Arbetarrörelsen får varje dag kämpa för svenska modellen, trygghet på jobbet, heltid som norm. För en välfärd där människan sätts före vinsten.

Uteblivna satsningar på sjukförsäkringen, vård, skola och omsorg, kompetensförsörjning, pensionshöjningar, investeringsstöd för lägre hyror, högkostnadsskydd och reseavdrag med landsbygdsprofil. Nedskärningar på arbetsmarknadspolitiken och utbildning. De så välbehövliga investeringarna för klimatomställningen och gröna jobb lyser med sin frånvaro.

Det svenska folket bemöts med en axelryckning. Det inger på intet sätt förtroende och tillit. Det är nonchalant, respektlöst och ansvarslöst.

I en tid som präglas av ökade kostnader och stort investeringsbehov i välfärden, måste en politik som genomsyras av jämlikhet, trygghet och framtidstro, föras.

Det är i krisens tider ledarskapet visar sitt rätta jag.

I arbetares munnar har det aldrig flugit stekta sparvar. Arbetarrörelsen får varje dag kämpa för svenska modellen, trygghet på jobbet, heltid som norm. För en välfärd där människan sätts före vinsten.

Fattigdom har aldrig gjort människor friskare, tryggare, mer anställningsbar eller varit ett instrument för att uppfylla drömmar eller skapat ett tryggare samhälle.

Slottsavtalets riktning är solklar. Sänkt bidragstak, uteblivna satsningar till glesbygd, vård, skola och omsorg. Skattesänkning för höginkomsttagare. Försämra arbetarskyddet. Införa visitationszoner. Modersmålsundervisningen ska bort.

Hungriga lejon jagar bäst. Vad som mer komma skall, är höljt i dunkel.

Det andas fientlighet mot fackföreningsrörelsen och diskrimineringsgrunderna. Människor ställs mot varandra.

Det splittrar vårt samhälle, skapar misstro och ökar klassklyftorna.

Vi inom arbetarrörelsen står för något annat. Vi står för alla människors rätt till frihet, jämlikhet och solidaritet.

För jämställdhet, rättvisa och allas lika värde. Trygghet för vanligt folk.

Vårt Sverige kan bättre.

Med hälsningar från verkligheten

facebook Twitter Email