Vem är samarbetsorienterad?

Genomsnittssvensken är en samarbetsorienterad typ. Vi har en mer än hundraårig tradition av att hjälpas åt med att se till att alla har vad som är livsnödvändigt.

Denna, den svenskaste av värderingar, har skapat och stärkts av det socialdemokratiska politiska övertaget de senaste hundra åren. Så tydligt sammanflätad med den svenska folksjälen att senast högern skulle ta makten fick de lov att göra sitt bästa för att låta samarbetsorienterade – Det nya arbetarpartiet.

Det funkade, men vi vet ju alla hur det gick sen. Politiken gynnade miljonärerna och straffade den som blivit sjuk av jobbet eller uppsagd i konkursen – sänkt skatt för rika, försämrad a-kassa och sjukförsäkring. Fler på försörjningsstöd.

Vi vann till någon del på det missnöje det samarbetsorienterade folket kände. Men det är ingen slump att det också var då som fascisterna för första gången äntrade parlamentet.

Mycket har hänt sedan dess och Moderaterna har tappat insikten de en gång hade om väljarnas samarbetsorienterade värderingar.

I förra veckan föreslog Moderaterna i Kalix att de som behöver försörjningsstöd ska få checkar att handla frukt och grönt för istället för pengar att handla mat för. Och rapporteringen från moderatstämman i höstas handlade om två huvudbudskap. Moderaterna vill åter bli skattesänkarpartiet nummer ett och de vill ha ett bidragstak för den som uppbär ersättning från det offentliga.

Med det har Moderaterna liksom hittat hem. Gynna överklassen, jaga arbetarklassen. Och de samarbetsorienterade väljarna flyr en individualistisk konkurrenspräglad politik som alltid har, alltid kommer att gynna de starkaste.

”Vem bryr sig?” säger Sverigedemokraterna. ”Skatter, socialförsäkringar, privat, offentligt – det spelar ingen roll. Det är invandrarnas fel.” Och så byter de fot i varje fråga som inte handlar om att stoppa asylinvandringen och återföra människor till de flyktingläger de kom ifrån. De har bytt fot om vinst i välfärden, om sjukförsäkringen, om värnskatten och anpassat sig till Moderaternas ekonomiska politik. Nu är de så stora att de med råge är största oppositionsparti. Och alla de samarbetsorienterade väljare som flytt Moderaterna för Sverigedemokraterna får se sig blåsta på allt vad samarbetsorienterad politik heter.

Vi socialdemokrater är det verkliga arbetarepartiet. Och även om omständigheterna just nu gör att vi fått kompromissa en del är det tveklöst vi som ser till hur livet ska bli bättre för de många människorna. Vi kan mer, vi vill mer

Linus Sköld, riksdagsledamot

facebook Twitter Email