Välbehövliga investeringar till vården

Den borgerliga regeringstiden lämnade efter sig ett stort ekonomiskt underskott. Statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson har dock lyckats vända detta till ett mycket välbehövligt överskott i statens ekonomi.

06:00 | 2017-11-10

Ordning och reda i statens ”plånbok” gör att vi idag kan investera i välfärden. Den svenska modellen ska inte avvecklas, den ska utvecklas!

Det har regeringen gjort genom att ge kommuner och regioner ett större ekonomiskt stöd. Ett lysande exempel är bland annat de 10 välfärdsmiljarderna ­– en satsning på gratis sjukvård för människor över 85 år inom öppenvården. En satsning för att varje medborgare ska ha råd att gå till tandläkaren genom ett ökat ekonomiskt stöd för tandvårdsbesök. Helt enkelt välbehövliga satsningar och investeringar till sjukvården.

Även inom Region Norrbotten kan vi se att ekonomin sakta med säkert börjar gå åt rätt håll. I år kommer vi kunna betala tillbaka resterande av tidigare års ekonomiska underskott och vi kommer att kunna presentera ett litet (men välbehövligt) överskott i regionens ekonomi. För mig som socialdemokrat är det viktigt att vi inte använder mer än vad vi faktiskt har. Vi har alla ett gemensamt ansvar att varsamt använda våra resurser.

Svensk sjukvård är av hög klass och sjukvården i Norrbotten, likaså. Det ser vi på våra medicinska resultat. I dag botar och lindrar vi fler och även svårare sjukdomar än förr. Vi har bättre behandlingsmetoder och många nya mediciner botar det förut obotliga. En sjukhusinläggning är i dag inte alltid det som gör dig friskare, snabbare. I många fall återhämtar vi oss bättre (och hellre) i vårt eget hem, i vår egen säng. Men när det brister i bemötande, när sjukvården inte svarar när man ringer eller när väntan på behandling blir lång och smärtsam glöms de goda resultaten ibland bort.

Sjukvård av hög klass går inte att uppnå om man inte anammar framtidens lösningar och svar. Det är därför som vi måste fortsätta blicka framåt och våga tänka nytt. För de goda resultaten hittas inte i gårdagens metoder. Att lyssna på politiska företrädare som uppmanar till gårdagens lösningar för sjukvården i Norrbotten ger i alla fall inte mig någon framtidstro. Som socialdemokrat arbetar jag för att sjukvården i Norrbotten ska ägna sig åt förbättringsarbete, att strukturerat införa nya behandlingsmetoder, testa nya tekniska lösningar och arbeta med att ha ordning och reda i sin ekonomi.

Och förbättringsarbeten bedrivs kontinuerligt över hela länet. Varje år har vi förmånen att få dela ut ett förbättringspris till någon av våra verksamheter. I år uppmärksammade vi Kiruna närsjukvårdsområde som genom ett långsiktigt och systematiskt förbättringsarbete visat att värdet för patienten ökar när resurser används effektivt. Nya arbetssätt har till exempel gjort att vårdkvaliteten ökat och kölängden minskat. De har även lyckats väldigt bra, med att förbättra det akuta omhändertagandet för patienter som uppsöker hälso- och sjukvård. Som en del av Region Norrbotten blir jag stolt när viljan att förändra och förbättra verksamheten, för både patienter och medarbetare, syns så tydligt.

Tillsammans utvecklar vi hälso- och sjukvården i Norrbotten!

facebook Twitter Email