Ta kampen mot din gubbe

Gubben gillar att stå i centrum, älskar uppmärksamheten, går igång på att tala om för andra hur saker är. Gubben engagerar sig inte så mycket i andra eftersom han har fullt upp med sig själv.

Han ser till att hamna i strålkastarens sken. Avbryter, hyssjar, höjer rösten och tar sig friheten att förklara för andra som redan har förstått. Han har invändningar, utmanar, sätter sig över, håller tal och bara måste ta sista ordet – vinna över den andre – även om den andre inte säger emot.

Gubben bor inom mig och jag älskar att släppa loss honom för att kväva vem som helst med min egen förträfflighet.

Jag tänker mig att gubben förekommer hos de flesta men framträder oftast och tydligast hos just oss privilegierade medelålders män. Han är ett konkret uttryck för den maktordning som gäller och som ifrågasätts av alldeles för få.

Ett av mina tidigaste minnen av min gubbe är när jag i ungdomen arbetade som säljare i en telecombutik. Detta var i 3G-ålderns inledning och mobiloperatören 3 lanserades ungefär samtidigt till många kunders stora förvirring. 3, 3G – hur kan det vara nån skillnad och vari består den i så fall?

Ett äldre par som besökte butiken förvirrades av just detta och jag minns egentligen inte hur fenomenalt jag förklarade skillnaden för dem. Men jag minns känslan att vara så uppfylld av mig egen förträfflighet att jag gav mig själv gåshud. Självförhärligande som detta bär stora risker.

Gubben kan ge mig själv gåshud. Ge mig tolkningsföreträdet, strålkastarljuset och utrymmet. Det är därför det är så härligt att släppa loss honom.

Men det är så otroligt hänsynslöst. Varje gång jag tar utrymme är det någon annan som avstår det. Det är såklart anständigt och rätt mot andra att avhålla sig från att ta deras utrymme. Varje gång jag tar utrymme betyder det att jag själv och andra omkring missar en möjlighet att få lära oss nya saker, att få andra perspektiv, om människor inte finner annan råd än att avstå utrymme så att gubben ska få plats.

Så, inte bara för att andra ska få sin del av utrymmet utan för att det faktiskt kan komma alla, även dig och mig, till del om samtalet, samhället, livet baseras på olika människors olika uppfattningar och gemensamma jämlika arbete och om fler goda idéer får höras.

Därför uppmanar jag dig, oavsett vem du är men särskilt om du är en medelålders man med makt, att ta kampen mot din gubbe. Jag lovar att ta kampen mot min.

Linus Sköld, riksdagsledamot

facebook Twitter Email