Nu är det dags igen att rösta

Nu är det dags igen. Dags att rösta. Dags att använda din demokratiska rättighet att välja. Du har haft tillfälle att välja ofta på sistone. 2017 kunde du som är medlem i Svenska kyrkan välja dina kyrkopolitiker. 2018 kunde du välja till kommun, region och riksdag och i år, 26 maj kan du välja till europaparlamentet.

För mig som politiker och aktiv socialdemokrat är det också dags igen, dags att valkampanja. Det är dags att fästa rosen på jackan, att knacka dörr, sprida flygblad, hälla upp kaffe. Dags att agitera för min sak.

Min sak är socialdemokrati – i EU-valet, precis som i de andra valen.

Jag tycker att EU ska vara en gemenskap som handlar om fred, demokrati och mänskliga rättigheter. Jag tycker, i EU-valet precis som alltid annars, att fler schyssta jobb är en prioriterad fråga. Alla som arbetar måste ha schyssta villkor på jobbet – en bra arbetsmiljö och en lön som går att leva på.

Jag ser gärna ett Europa som är bra för tillväxt och företagande men jag vill att konkurrensen ska vara sund och jag tycker det är viktigt att EU sätter människan före marknaden. Högern och SD vill annat.

Klimatförändringarna bryr sig inte om gränser. Därför räcker det inte med att vi i Sverige höjer våra ambitioner, ensamma är vi för små. Jag vill att EU ska ta den ledarposition i klimatomställningen som behövs för att driva världens utveckling i rätt riktning.

Social rättvisa är en grund för socialdemokratin. Därför tycker jag det är viktigt att omställningen sker på ett socialt rättvist sätt och att EU ställer upp på ökad jämlikhet.

Det är värderingarna som avgör. Det är om dem jag vill prata när vi möts i valkampanjen, och vid alla andra tillfällen. Om att solidaritet och schyssta villkor alltid är överordnat högerns marknadsliberala idéer om hur vi löser samhällsproblemen.

Så nu är det dags igen. Det är dags för dig att göra din demokratiska plikt. Tycker du att det är svårt att veta exakt vad EU gör, vad som bestäms där och hur det går till? Tycker du att det verkar kvitta vem som väljs in i EU?

Här kommer i så fall mitt lite okonventionella råd: strunta i såna detaljer. Ta de insattas ord på att EU bestämmer över en massa saker som har direkt påverkan på ditt liv. Fundera sen över vilka värderingar du vill ska vara de som styr över en massa saker i ditt liv. Rösta därefter.

Tänker du att medmänsklighet och solidaritet är värderingar som borde styra, då röstar du på Socialdemokraterna i EU-valet 26 maj.

Linus Sköld, riksdagsledamot

facebook Twitter Email