Det är inte unga kvinnor som näthatar

Ida Karkiainen, socialdemokratisk riksdagsledamot från Haparanda, skriver en krönika om näthat och påminner om varför vi uppmärksammar Internationella kvinnodagen den 8 mars.

I november i riksdagen hade jag förmånen att lyssna till Näthatsgranskaren – ett projekt som går ut på att bekämpa det brottsliga näthatet. Genom ett finurligt sökprogram hittar Näthatsgranskaren hot och hat på sociala medier som utgör brott enligt lag.

Hets mot folkgrupp, uppvigling, olaga hot, förolämpning, förtal är några exempel på brott som begås dagligen på sociala medier. Tomas Åberg som leder projektet säger såhär i Aftonbladet: ”vi blev förvånade över vilka som fastnade i vårt sökprogram. Medelåldern ligger på runt 55 år. Unga kvinnor förekommer nästan inte överhuvudtaget”. Hittills har Näthatsgranskaren anmält 750 personer. Det är ett fantastiskt arbete som sätter fokus på ett av våra allvarligaste samhällsproblem – hotet mot demokratin.

Det här stämmer överens med vad jag upplevt under mina drygt 11 år på Facebook. Det är sällan unga människor (framförallt inte unga kvinnor) som begår brott med sina hatande kommentarer. Det är Leif, Ove, Rolf, Birgitta, Berit, Jim – ja ni förstår (obs, fiktiva exempel). Kika in i valfri Facebookgrupp med svensk flagga som omslagsfoto och medlemmar som gått Livets hårda skola så får ni se. Vad gör vi åt det här då? Dels måste vi göra som Näthatsgranskaren, anmäla om vi ser ett brott. Så gör vi i livet utanför internet, väl? Internet är verklighet också. Dels bär vi ett ansvar som medmänniskor att inte låta hatare stå oemotsagda. Att inte göra något är som att stå och se på när en människa blir mobbad. Vi vill inte tillhöra den tysta massan som inte ingrep. Sedan behöver vi massor av studiecirklar som inbjuder ”medelålder 55” att lära sig hur sociala medier fungerar, för jag tror faktiskt i grunden att hatet också handlar om okunskap.

På tal om kunskap – på torsdag är det internationella kvinnodagen. Var femte minut dör en kvinna i världen på grund av våld, en av fyra flickor blir gifta som barn, 71% av alla trafficking-offer är kvinnor, 200 miljoner flickor har genomgått könsstympning, 130 miljoner flickor går inte i skolan. Så snälla, gå inte runt och säg ”grattis på internationella kvinnodagen” med sarkasm i rösten på torsdag, eller skriv något tarvligt på sociala medier – gör något i konkret handling för att förbättra världen för flickor istället. För unga kvinnor kommer i sin tur att förbättra världen. Var så säkra. (Det är i alla fall inte de som näthatar).

Ida Karkiainen, riksdagsledamot

facebook Twitter Email