Vi höjer bostadstillägget för 290 000 pensionärer

De som varit med och byggt upp vårt land ska ha en bra pension. Det är en del av den svenska modellen. För att förbättra för dem som har det tuffast höjer vi nästa år bostadstillägget för 290 000 pensionärer med upp till 470 kronor per månad.

Pension finns till för att ge trygghet under ålderdomen. För många väntar också ett aktivt liv med god ekonomi efter arbetslivet, men det finns allt för många som lever under knappa förhållanden. Vissa funderar på resor till solen, andra på om pengarna räcker till färdtjänst.

När svensk ekonomi går som tåget ska det synas i plånboken för alla. Därför har vi gjort stora satsningar på Sveriges pensionärer, investerat i äldres välfärd och tillsatt en utredning av grundskyddet i pensionssystemet – både bostadstillägget och garantipensionen – som ska presentera förslag efter nyår.

Men redan nu kan vi meddela att 290 000 pensionärer får höjt bostadstillägg nästa år, med upp till 470 kronor per månad. Senast taket i bostadstillägget höjdes var för tio år sedan. Det är dags nu. Därför höjer vi taket från 5 000 till 5 600 kronor per månad, med en 70-procentig ersättning av bostadskostnaden. Det kommer göra stor skillnad för dem med tunna plånböcker. När du som jobbat ett helt liv går i pension ska du inte ha ont i magen för att betala hyra. Du ska inte behöva räkna på varenda vara i affären för att se till att ekonomin går ihop.

Vi vill ha ett samhälle som håller ihop – inte dras isär. I budgeten för 2018, som är en överenskommelse mellan regeringspartierna och Vänsterpartiet, fortsätter vi vårt samhällsbygge för ökad trygghet och minskade klyftor genom att satsa på Sveriges två miljoner pensionärer. Det är vi Socialdemokrater stolta över. Det har dagens pensionärer förtjänat.

 Annika Strandhäll (s), socialminister
Fredrik Lundh Sammeli (s), ordförande socialförsäkringsutskottet

facebook Twitter Email