Nu sätter vi stopp för rattsurfandet
Svenska vägar är bland de säkraste i världen för trafikanter. Detta konstaterade Jean Todt, FN:s särskilda sändebud för trafiksäkerhetsfrågor, i höstas. Men arbetet får inte stanna av. I Sverige dör ungefär 250 personer årligen i trafikolyckor. Även om det är rekordlåga siffror jämfört med många andra länder, är det ändå alldeles för många.
En av de trafikfaror som dykt upp på senare år är rattsurfing. Om en förare som kör 40 kilometer i timmen tittar ner på mobilen i två sekunder räcker det för att bilen ska hinna rulla 22 meter helt utan kontroll. Med lite otur ser man inte barnet som går ut framför bilen. Vi socialdemokrater kan aldrig acceptera att människoliv spills på grund av rattsurfing. Därför kommer det från och med den första februari 2018 att vara förbjudet att hålla i mobilen samtidigt som man kör bil.
En person som kör ska just köra bil och inte hålla på att skriva meddelanden eller surfa runt på internet. Fipplande med mobilen utsätter de andra på vägen, inte minst gångtrafikanter, för risken att bli påkörd. Enligt Transportstyrelsens statistik uppger 56 procent av de i åldersgruppen 18–30 att de sms:ar medan de kör bil. Det är oacceptabelt.
Genom tydliga regler kommer fler personer att tänka till innan de ta upp sin mobil när de kör. Tydliga regler, och tydliga konsekvenser för de som bryter mot dem, gör att bilister tänker till innan de tar upp sin mobil framför ratten.
Regeringen presenterade förra året en nystart för nollvisionen. Det innebär att Sverige nu kommer att ta krafttag och utveckla arbetet med trafiksäkerheten. Vi har redan sett konkreta förslag så som alkobommar i färjehamnarna för att stoppa rattfulla från att köra in i landet och vinterdäckskrav för lastbilar. Med förbudet mot rattsurfande så tar regeringen ytterligare steg för en säkrare trafik.
Händerna på ratten – inte på mobilen!
Leif Pettersson (S), riksdagsledamot med placering i trafikutskottet