Vattenfalls neddragning i Jokkmokk är fullständigt orimlig

Gårdagens mediauppgifter om Vattenfalls planer att flytta ett 40-tal jobb från Jokkmokk har fått länets Socialdemokrater att se rött.

– Uppgifterna om Vattenfalls planerade flytt upprör såklart. Vi behöver fler statliga jobb utanför landets storstadsområden, inte färre säger Fredrik Lundh Sammeli.

– Regeringen har påbörjat ett viktigt och långsiktigt arbete kring dessa frågor som vi Socialdemokrater i Norrbotten välkomnat. Statlig service och statliga jobb ska finnas över hela landet. Att då ett statligt bolag väljer att flytta jobb från en mindre inlandskommun där jobben har en sådan stor betydelse upplevs tondövt.

– Att det dessutom handlar om Vattenfall och Jokkmokks kommun där mycket av företaget har sin grund gör det hela bara mer ologiskt säger Fredrik Lundh Sammeli som redan när uppgifterna kom var i kontakt med såväl Näringsministern som Energiministern för att tydligt markera partidistriktets linje att det enda rimliga är att jobben behålls i Jokkmokk och gärna utökas.

Mediauppgifterna har väckt en rad frågor som nu Norrbottens Socialdemokratiska partidistrikt önskar svar på i ett brev till Vattenfalls ledning. Vi har all förståelse för att ett bolags verksamhet måste förändras över tid, både växa, minskas och ibland flyttas. Men för oss råder ingen tvekan att Vattenfall som bolag har ett särskilt samhällsansvar längst Luleälven och i Jokkmokk som kommun. Därför vill vi bland annat veta hur bolaget kommit fram till att detta är det bästa för verksamheten. Hur man ser på sitt samhällsansvar samt vad man vid en eventuell flytt avser att istället ersätta dessa med.

– Vattenfall som bolag måste kunna svara på varför detta planeras och hur utlovade ersättningsjobb helt plötsligt inte längre ska finnas kvar på orten. Det är fullständigt orimligt att Vattenfall drar ner på arbetstillfällen i Jokkmokk och att det ens nämns att ev flytta jobben utomlands är definitivt helt fel väg att gå för en statlig samhällsaktör som Vattenfall. Den Svenska modellen ska utvecklas, inte avvecklas säger Fredrik Lundh Sammeli som också bokat in möte med Näringsminister Mikael Damberg och Jokkmokks kommunalråd Robert Behrnadsson direkt semestrarna är över.

För mer information:

Fredrik Lundh Sammeli, ordförande Socialdemokraterna Norrbotten
För kontakt:
Camilla Friberg 076-762 23 22

 

facebook Twitter Email