Tusentals i första maj manifestationerna i länet

Över 2 000 deltog på torsdagen i Socialdemokraterna första majmanifestationer över hela länet. På vissa håll som i Luleå, Piteå och Boden gladde man sig det här valåret 2014  åt en markant ökning av deltagare. På samtliga orter deltog centrala och regionala talare.

Många av dem som LO:s andre vice ordförande Ingela Edlund och riksdagsledamot Hannah Bergstedt som båda  talade i Piteå, berörde det oroliga  internationella läget och vikten av solidaritet både globalt och på hemmaplan.

Samtliga 16 huvudtalarna betonade också i sina anförande behovet av nya, fler och bättre jobb- och utvecklingsmöjligheter för framför allt unga arbetslösa.-90-dagars garantin är ett avgörande första steg ? men det behövs mer för att ge de drygt 160 000 unga långstidsarbetslösa förutsättningar att ta tillvara sina möjligheter och livsdrömmar, underströk bl a Hannah Bergstedt.

Framgångar och tillväxt i Norrbotten lyftes också av flera som exempel på utvecklingsmöjligheter för hela landet.

-Norrbotten är fyllt av möjligheter. Det glöder av tillväxt, av investeringar och innovationskraft. Men nu krävs viktiga investeringar i infrastruktur, bostäder och utbildning för att också kunna ta tillvara på tillväxten även i morgon, sa riksdagsledamot Fredrik Lundh Sammeli,  i sitt anförande i Överkalix.

-För att kunna ta tillvara utvecklingsmöjligheterna i Norrbotten och  Sverige behöver vi nu först och främst en ny- socialdemokratisk regering!, sa också landstingsrådet Kent Ögren i Gällivare.

Sammanfattad sammanställning av deltagarrapporterna:

Arjeplog – ca 40, Arvidsjaur – drygt 100, Boden -ca140 i tåget och 350 på mötet, Haparanda- 50 i tåget och 150  på mötet, Kalix -250 i tåget och 350 totalt på mötet. Jokkmokk -75 i tåget och 110 totalt på mötet, Gällivare -150 i tåget ca 300 totalt på mötet, Luleå -400 i tåget 600 totalt på mötet. Piteå runt 300 i tåget och över 500 på mötet, Kiruna 160.

För information

Lars U Granberg

Socialdemokraterna i Norrbotten
070 530 42  09

 

facebook Twitter Email