– Stoppa vilda western på våra vägar!

I Uppdrag granskning – onsdag 20 mars – uppmärksammades den vilda western situation inom åkerinäringen. En accelererande situation där utländska förare med usla löner och arbetsvillkor slår ut den seriösa åkerinäringen i Sverige och i Norrbotten. Leif Pettersson, riksdagsledamot (S) och ledamot i trafikutskottet ville idag att trafikutskottet skulle titta på Hollands sätt att komma till rätta med dessa problem något som socialdemokraterna föreslagit i en motion.

– I Holland finns sedan 35 år tillbaka en lag om krav på anställning – ?eis van dienstbetrekking? ? som innebär att det endast är tillåtet för ett åkeri att använda sig av personal som har en fast anställning, kör åkeriets egna lastbilar och omfattas av gällande kollektivavtal. Vi vill att samma eller liknande bestämmelser införs också i Sverige, säger Leif Pettersson, riksdagsledamot (S) och ledamot i trafikutskottet

– Trafikutskottets borgerliga majoritet avslog våra förslag. Det förvånar inte eftersom infrastrukturminister Catarina Elmsäter Svärd flera gångar klargjort att hon minsann inte tänker vidta några åtgärder. Hon har tidigare debatters sagt sig vare emot ?särreglering för en specifik bransch? och att det ?är positivt att arbetstagare utnyttjar den friarörligheten. ? Det helt ofattbart och ansvarslöst eftersom det betyder en fortsatt snabb utslagning av svenska seriösa åkare. Något som Uppdrag granskning igår påvisade på ett bra sätt, säger Leif Pettersson.

– Den olagliga inrikestrafiken leder till att allt fler svenska åkare sänker sina priser genom att anlita falska egenföretagare genom F-skattsedlar eller förare från utländska bemanningsföretag utan representation i Sverige. Det handlar om ren lönedumpning som drar undan förutsättningarna för de åkerier som vill leva upp till normala krav på avtalsenliga löner och inbetalda skatter, säger Leif Pettersson.

För mer information:

Leif Pettersson
Riksdagsledamot (S)
070 ? 606 98 40

Socialdemokraternas partimotion kring schyssta villkor i åkerinäringen och den Holländska modellen

Uppdrag granskning

SVTs tema sida om åkeribranchen 

facebook Twitter Email