S-regering ger 1 500 nya utbildningsmöjligheter i länet

-Vi har en absurd situation just nu. Samtidigt som rekordmånga går utan jobb skriker företag och offentliga verksamheter efter yrkesutbildade. Med investeringar i utbildning kan vi vända den här utvecklingen. Det säger riksdagskandidat  Emilia Töyrä och konstaterar att socialdemokraternas miljardsatsning på ett nytt omfattande ?kunskapslyft? bara i Piteå skulle ge runt 130 platser!

-Och sammanlagt över 700 platser i Norrbotten. Till det ska också läggas satsningar på nya platser på Yrkeshögskola och universitet ? totalt handlar det om 1500 nya utbildningsmöjligheter i länet, säger Emilia Töyrä.
-Jag är övertygad om att det här är en av de viktigaste investeringarna och den absolut viktigaste satsningen för framtiden. Det handlar om att ge människor möjlighet att utbilda sig till de jobb som finns, understryker Emilia Töyrä och pekar bl a på den fortsatt höga ungdomsarbetslösheten i Norrbotten och Piteå.

Stig Rönnbäck, ordförande i nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning, (NAV), Piteå kommun  och kommunalrådet Helena Stenberg konstaterar också att trots kommunala projektmedel och kommunala satsningar på praktikplatser har bl a ungdomsarbetslösheten bitit sig fast.

-Det är mer än  hög tid med en bred nationell satsning som det här s-förslaget med fler universitetsplatser, nya platser på folkhögskolor, traineejobb i välfärden, nya platser och utbildningar på yrkeshögskolan och sist men inte minst: en ordentlig satsning på komvux och yrkesvuxenutbildningen, menar de.

Fakta  om vallöftet 5,6 miljarder kronor  till 64 500 nya utbildningsmöjligheter

  • 27 000 utbildningsplatser vid komvux/yrkesvux.
  • 1 000 utbildningsplatser vid folkhögskola.
  • 8 000 utbildningsplatser via traineejobb i välfärden.
  • 9 000 utbildningsplatser vid Yrkeshögskolan.
  • 19 500 utbildningsplatser vid högskola och universitet.

 

facebook Twitter Email