Regeringen delar uppfattning att det finns kompetenta kvinnor – men tänker inte agera

Hannah Bergstedt riksdagsledamot (S) har ställt en fråga till Jämställdhetsminister Maria Arnholm om Svenskt Näringslivs ordförande Jens Spendrups påstående om att det inte finns kompetenta kvinnor till bolagsstyrelser.

– Jag blev rätt nedstämd av att en av de främsta företrädarna för näringslivet, Jens Spendrup ordförande för Svenskt Näringsliv uttalade sig så kategoriskt när det gäller om det finns tillräckligt kompetenta kvinnor till våra bolagsstyrelser, säger Hannah Bergstedt, riksdagsledamot (s).

– När all fakta talar för att det inte är där problemet är när vi t ex ser på utbildning och kvinnliga ledamöter i statliga bolag så undrar jag vad regeringen tänker göra för att uppnå varannan damernas även i våra bolagsstyrelser, säger Hannah Bergstedt, riksdagsledamot (s) och ledamot i skatteutskottet.

– Om jag blev nedstämd av Svenskt Näringslivs uttalande så blir jag deprimerad av Maria Arnholms svar på min fråga. Hon erkänner problemet och att utvecklingen går för långsamt men lika fullt tänker hon inte göra något, särskilt inte lyfta frågan om lagstiftadkvotering till bolagsstyrelserna

– Det går inte längre tro att problemet med ojämnkönsfördelning i bolagsstyrelserna löser sig av sig själv. Uttalandet av Jens Spendrup och Svenskt Näringsliv talar väl sitt eget tydliga språk. Vi behöver en regering som agerar och inte avvaktar i alla viktiga frågor, säger Hannah Bergstedt, riksdagsledamot (s) och ledamot i skatteutskottet.

 

Länk till frågan

Länk till svaret

facebook Twitter Email