-Nu sänker vi pensionärsskatten

I går meddelade regeringen att från år 2016 sänks skatten för ungefär 1,4 miljoner pensionärer. De som har riktigt låga pensioner får en betydligt lägre skatt, men skattesänkningen berör alla pensionärer med inkomster upp till 20 000 kronor i månaden. Förslaget är ett första steg som ska leda fram till att pensionärsskatten slopas helt.

– Äntligen, känner jag. Vi hade ju velat genomföra en skattesänkning för pensionärer redan i höstbudgeten, men den stoppades ju som bekant av de borgerliga partierna tillsammans med Sverigedemokraterna, säger Fredrik Lundh Sammeli (S) ordförande i socialförsäkringsutskottet och ledamot i pensionsgruppen.

Vad föreslår regeringen?

? En pensionär med en inkomst på 10 000 kr/mån får 259 kr/mån i skattesänkning
? Skatteklyftan mellan pension och lön avskaffas för pensioner upp till 10 000 kr/mån i och med detta.
? Redan i september i år höjs också bostadstillägget som berör drygt en kvarts miljon pensionärer. I genomsnitt får dessa 90 kronor mer i månaden.

-Skillnaden i beskattning uppkom för att Moderaterna ville att det skulle vara högre skatt på pension än lön, för att fler skulle vilja jobba längre. Vi vill också att människor ska vilja jobba längre, men att pensionärer betalar högre skatt är inte rätt väg. Istället handlar det om att satsa på arbetsmiljö och att människor ska vara friska och orka jobba ett helt arbetsliv, fortsätter Fredrik Lundh Sammeli.

 

 

 

facebook Twitter Email