-Momshotet mot secondhandbutikerna kvarstår

– Gårdagens besked från EU kommissionen att de inte tar den svenska momsbefrielsen av ideella sektorn till EU domstol är naturligtvis positivt. Det ger oss andrum att fokusera på det inhemska problemet: det svenska beslutet i högsta förvaltningsdomstolen och Skatteverkets ställningstagande efter anmälan från Antikvitetshandlarna. Det sa riksdagsledamot Hannah Bergstedt då hon på fredagsmorgonen mötte oroliga anställda på Röd Korsets second hand butik Kupan i Piteå.

-Frågan om moms på secondhand försäljning måste fortsättningsvis också lösas nationellt, konstaterade hon men underströk samtidigt att det inte finns något som helst politiskt beslut eller stöd för något sådant.

-Vi vill inte och har aldrig velat momsbelägga dessa verksamheter. Vår  målsättning  är att den ideella sektorn ska slippa moms. Både de sociala verksamheter som riskerar att drabbas och second hand-butikerna har stark folklig förankring, är viktiga och bidrar med stor samhällsnytta på många sätt. Det  underströk Hannah Bergstedt under samtalet på Kupan i Piteå och lovade återkomma med besked om den lösning som nu håller på att förberedas.

– Förhoppningsvis blir det snart och då ett positivt besked, tillade hon.

För mer information
Hannah Bergstedt
Riksdagsledamot
Skatteutskottet
070 639 19 17

facebook Twitter Email