Lite kort om Sven-Erik Bucht

Sven-Erik Bucht bor på sin gård Karungi i Haparanda kommun. Han är gift med Mervi och tillsammans har de tre barn, två flickor och en pojke. Redan i 15 års åldern gick han med i SSU och han har sagt att hans första fråga var var att se till att Karungi skola fick ett pingisbord.

2003 blev han kommunalråd i Haparanda efter Bengt Westman. Det var som kommunalråd han gick fram till Ingvar Kamprad på ett näringslivsseminarium och visade  upp en karta med Haparanda i centrum. Detta var starpunkten på det som ledde till etablerandet av världens nordligaste IKEA varuhus 2006.

2007 utsågs Sven-Erik Bucht till Årets svensk av nyhetsmagasinet Fokus. I valet 2010 kom han in i riksdagen efter en formidabel krysskampanj som gav honom 17674 kryss och blev den näst mest kryssade politikern efter Mona Sahlin.

Under den gångna mandatperioden i riksdagen har han bland annat varit talesperson i regionalpolitiska frågor och ledamot i finansutskottet.  Även i valet i september i år var Sven-Erik Bucht mycket kryssad. Han fick 10 550 kryss. Hans uppgift i regeringen blir att vara landsbygdsminister först ett halvår och senare statsråd i näringsdepartementet.

I riksdagen 2010-2014  

 

facebook Twitter Email