Krav på nattöppen barnomsorg

Den Socialdemokratiska partikongressen i Göteborg beslutade att det måste lagstiftas om att kommuner ska tillhandahålla nattöppen barnomsorg utifrån behov. En fråga som Norrbottens socialdemokrater drivit under lång tid.

– Beslutet att lagsifta om att nattöppna förskolor ska tillhandahållas av alla kommuner efter behov är ett viktigt steg för att många män och kvinnor ska ha möjlighet att ta jobb som finns. Fackförbundet Kommunal har undersökningar som visar bland annat att det för 30 procent av deras medlemmar med förskolebarn inte går att arbeta heltid med de öppettider som barnens förskolor har. Därför är kongressens beslut viktigt för alla som jobbar obekväma arbetstider, säger Lotta Åhman, ombud på den Socialdemokratiska partikongressen från Arvidsjaur.

– Ett modernt Sverige där fokus sätts på kunskap och arbete utökas också barnomsorg med verksamhet på kvällar, nätter och helger. En barnomsorg på obekväma arbetstider minskar dessutom barnfattigdom genom att göra det möjligt för båda föräldrarna, eller för en ensamstående förälder, att arbeta, studera eller söka jobb, säger Kurt Wennberg ombud från Pajala.

För mer information eller kontakt Norrbottens ombud vid Socialdemokraternas kongress i Göteborg 3-7 april:

Agnes Szögi                      
070 520 40 66                    
agnes.szogi@socialdemokraterna.se

Stefan Wikèn
070 365 90 55
stefan.wiken@socialdemokraterna.se

facebook Twitter Email