Kortsiktigt och ansvarslöst av regionledningen

Samtliga 55 medarbetare som arbetar med vårdnära service på Sunderby och Kalix sjukhus är informerade om att verksamheten ska avvecklas, fackliga förhandlingar är genomförda och slutade i oenighet.

Vårdnära service avlastar sjuksköterskor och undersköterskor på vårdavdelningarna genom att bland annat dela ut mat, städa, bädda och sköta transporter. Vårdnära servicemedarbetare vid akuten på Sunderby Sjukhus vittnar om att de går mellan 20 000–25 000 steg per arbetspass. Steg som nu istället ska fördelas på den kvarvarande personalen.

Vi socialdemokrater tycker att det är givet att vi ska ha en sjukvård med rätt person på rätt plats. Nu vill regionledningen med Sjukvårdspartiet i spetsen gå tillbaka till ett system där vårdpersonal behöver lägga tid på att städa sängar istället för att vårda patienter, samtidigt som duktiga servicemedarbetare sannolikt tvingas lämna sina jobb.

Kompetensförsörjningen är en av sjukvårdens största utmaningar då det är brist på såväl sjuksköterskor som undersköterskor, att i det läget säga upp en hel grupp medarbetare som är en viktig del i uppgiftsväxlingen är helt strategiskt fel.

Mot bakgrund av det är det här ett extremt kortsiktigt och ansvarslöst förslag av regionledningen. Nu ska redan hårt pressade sjuksköterskor och undersköterskor istället för att vårda patienter lägga tid på andra kringuppgifter. Även om personalen är fantastiska och kommer att göra sitt yttersta för att det inte ska påverka patienter eller patientsäkerhet så kommer vårdpersonalen att ha mindre tid för att just vårda.

Nu är det hög tid att sätta stopp för avvecklingen av Vårdnära Service. Från regionledningen är det knäpptyst i vanlig ordning. Vi Socialdemokrater och säkert många med oss undrar; tycker du verkligen att det är en bra idé att ta bort Vårdnära Service Kenneth Backgård?

Helena Öhlund, ledamot regionfullmäktige
Johannes Sundelin, ledamot regionfullmäktige

facebook Twitter Email