Kommer blåbären att bli farligare än björnen för mors lilla Olle?

?Kommer blåbären att bli farligare än björnen för mors lilla Olle?? är rubriken på ett seminarium som Maria Stenberg, riksdagsledamot (S) från Norrbotten ordnar i Riksdagen tillsammans med Cristina Husmark Pehrsson (M). Seminariet genomförs torsdagen 30 maj i Riksdagen.

– Mårdhunden och med den dvärgbandsmaskens spridning är en risk för den svenska naturen och friluftslivet som det ser ut idag. Den allvarliga frågan är om vi kommer att kunna plocka bär och svamp om parasiten får fotfäste och etablerar sig i den svenska naturen?, säger Maria Stenberg, riksdagsledamot (S).

– Seminariet handlar om risker, hot och möjliga lösningar för att stoppa och fördröja spridningen av mårdhund och dvärgbandmask i den svenska naturen, säger Maria Stenberg, riksdagsledamot (S).

– Vi har försökt samla experter från bl a Smittskyddsinstitutet, Naturvårdsverket och Mårdhundsprojektet LIFE+ för att få svar på frågor om medicinska risker för människor och risker för det svenska friluftslivet. Seminariet kommer även att ge aktuellinformation från Naturvårdsverket, SLU, Länsstyrelsen Skåne, SMI samt diskussion med natur- och friluftsorganisationer. Vi lyfter också frågan hur fungerar det nordiska samarbetet för att stoppa spridningen? säger Maria Stenberg, riksdagsledamot (S).

– Jag har tidigare ställt en fråga till regeringen om Mårdhundsprojektet och är väldigt intresserad av hur tänker regeringen göra när projektmedlen tar slut? Själv är jag mycket övertygad om att det arbetet behöver fortsätta, men att vi också måste gå vidare med fler skarpa åtgärder. Och seminariet kommer att vara en grund för detta, säger Maria Stenberg, riksdagsledamot (S).

facebook Twitter Email