Debatt om kompetensbehovet i gruvnäringen

Maria Stenberg (S) debatterar utbildning för att klara kompetensbehovet i gruvnäringen och Pajala Maria Stenberg, riksdagsledamot (S) debatterade utbildningsbehov i gruvnäringen i Norrbotten och Pajala under tisdagen med arbetsmarknadsminister Hillevi Engströms (M). I debatten deltog även Tomas Nilsson, riksdagsledamot (S)

Maria Stenberg ansåg att arbetsmarknadsminister Hillevi Engströms (M) svar var en början men konstaterade att behovet är stort.
– Utbildning, kompetens och nya medarbetare är en stor utmaning för gruvindustrin. Men även inom service, vård och omsorg finns ett stort behov av arbetskraft, sa Maria Stenberg (S)

– Ministern har säkert bra ambitioner. Verkligheten visar något annat, det finns ett stort behov av arbetskraft och det finns människor utan jobb. Vi har inte sett några offensiva satsningar i malmbergen eller i Pajala. Det har varit mycket snack och liten verkstad, sa Tomas Nilsson, riksdagsledamot (S) i debatten

Under Maria Stenbergs genomgång av de aktuella siffrorna för Pajala blev det dock tydligt att det finns en hel del att göra och ett antal arbetslösa Pajalabor att arbeta med.
– Tre, tre det är tre Pajalabor som går en arbetsmarknadsutbildning.
Förra året den här tiden så var det ändå sju stycken som fått chansen att gå en arbetsmarknadsutbildning. Det känns lite fjuttigt och ostrategiskt, sa Maria Stenberg (S)

Länk till interpellationen 

Länk till debatten 
Länk till tidigare utskickat pressinformation

facebook Twitter Email