Välfärden är en förutsättning för frihet

Tiden saktade in och närapå stannade helt. Huvudet hade just slagit i klinkergolvet och ögonblicket som hann passera innan han började skrika verkade i det närmaste evighetslångt. Det är sällan vi ställs inför situationer då vi hamnar i den typen av stress.

Min fem månader gamla son hade just glidit av toalettstolens lock och fallit med bakhuvudet först den knappa halvmetern ner till klinkergolvet. Jag satt på knä framför toalettstolen, i full färd med att få en blöja på plats när det hände, men hann inte få tag i honom när han föll. Känslan av panik är svår att fånga i ord.

Det är då den är som allra mest behövd – välfärden. För mig är det i den stunden viktigt att sjukvården finns tillgänglig och att den är kvalitativ. Det vore viktigt för vilken förälder som helst.

Mindre viktigt i den stunden är att jag själv fått välja utförare. I den stunden är det snarare provocerande att det finns vårdgivande företag som i samma stund bryr sig om effektiviseringar för att kunna maximera sin vinst.

Vi måste se till så att sjukvården finns där, av god kvalitet, tillgänglig för alla som behöver den – inte mer tillgänglig för den som har tjockare plånbok, eller den som har bättre förutsättningar att göra välinformerade val – utan för alla.

Att ha flera utförare att välja bland skapar valfrihet, vilket förvisso inte är dåligt, men det ska inte förväxlas med den trygghet, den frihet som välfärden skapar.

Vi har byggt välfärdssystemen för att alla ska ha tillgång till exempelvis bostad, sjukvård, utbildning och mat på bordet – sånt som alla behöver för att kunna leva ett tryggt och gott liv.

Det gör oss fria. Fria att leva våra liv så som vi önskar, fria att utvecklas, fria att förverkliga våra drömmar – oberoende av andras nåd när vi ska flytta hemifrån, oberoende av partnerns försörjning i medelåldern, oberoende av våra barns möjlighet att ge oss omsorg när vi blir gamla.

Det är därför vi socialdemokrater i regeringsställning investerat starkt i välfärden. Det är därför vi går till val på att fortsätta investera ännu mer, så att välfärden levererar nu och håller för framtiden. Det är därför vi hellre ser att våra gemensamma skattemedel får gå till välfärden istället för till vinstutdelningar, till frihet istället för till valfrihet.

Hur det gick för min son? Han fyller snart åtta och är vid god hälsa. Sjukvården fanns där, även om fallet inte innebar några skador alls.

Linus Sköld, riksdagskandidat

facebook Twitter Email