Svenska modellen skapar stjärnor

Så här i OS tider är det bara att erkänna, jag är en medgångssupporter när det gäller idrott. Det finns inga favoritsporter, men engagemanget är det inget fel på när det verkligen gäller.

Den röda tråden är Norrbotten, norrbottningar eller avgörande ögonblick. Det är då jag rycks med, gläder mig med framgångarna och sörjer förlusterna.

Charlotte Kallas OS-guld i lördags var ett sådant ögonblick. Vilken insats! Jag ser redan fram emot nästa medalj, för fler kommer att komma, det är jag säker på.

För några år sedan läste jag en krönika i Östersunds-Posten på temat ”Därför har Danmark ingen Zlatan”. Den fick mig att fundera över vilket genomslag politiken får i vardagen.

Det intressanta med Zlatan är inte bara att han är en av världens bästa och största fotbollsspelare, utan att han är en produkt av svensk invandringspolitik kompletterad med den viktiga ingrediensen folkrörelse.

Hade Zlatan bott i Danmark hade han aldrig fått chansen. Då hade han aldrig kunnat spela i landslaget, för så märklig är invandringspolitiken i ett av våra närmaste grannländer. Då hade fotbollen varit en stjärna fattigare. Men mycket viktigare är att tusentals unga tjejer och killar hade berövats en förebild.

För mig är idrottsrörelsen en del av den svenska modellen. Som socialdemokrat är det viktigt att alla får möjlighet att delta i idrottsrörelsen på sina villkor.

Utan ett starkt föreningsliv i ett samhälle som skapar möjligheter för alla barn att idrotta, och satsningar på bredd kommer heller aldrig spets. Ur den breda idrottsrörelsen växer morgondagens elitidrottare fram.

Det behövs dock mer än samhällets stöd och en driven individ för att skapa en stjärna. Utan alla fantastiska eldsjälar i föreningslivet, skulle det inte finnas många idrottsstjärnor att hylla.

Dokumentärfilmen Underdogs om hockeydamernas villkor och förutsättningar visar en verklighet vi måste förändra. Orättvisan mellan män och kvinnors möjlighet att elitsatsa.

Utan att ställa person mot person, så är verkligheten att många medelmåttiga män fått möjlighet att fortsatta satsa och utvecklas samtidigt som kvinnliga stjärnor tvingas lämna in på vägen.

Ska fler kvinnor likt Kalla kunna knipa första platsen behövs en förändring. Här behövs en revolution för idrott på lika villkor.

Beskedet om Älvsbyhus och Galären som nya samarbetspartners till Luleå Hockeys damlag kanske är början på denna revolution som handlar om mer än hockey.

Fredrik Lundh Sammeli, riksdagsledamot 

facebook Twitter Email