Ska Sverige inspireras av Ungern?

HDP:s partikongress i Turkiet där jag närvarade men inte partiledarna. De satt fängslade, förbjudna att bedriva politik. Tre dagar senare utrikespolitisk debatt i Sveriges riksdag. Där en av ledamöterna, en av folkets främsta företrädare, hyllar en ledare som gjorts känd hos oss av samma anledning som Turkiets Recep Erdogan. Ungerns Viktor Orbán.

Erdogan och Orbán är båda två ledare som präglas av samma rädsla för demokrati, samma avsky för mänskliga rättigheter och samma våldsamhet mot oliktänkande. Turkiet och Ungern är skrämmande exempel på vad som händer när ledare med totalitära idéer kommer till makten.

Idéer som ligger långt ifrån de som format vårt land till det Sverige är. Idéer som inte skulle gett oss vare sig yttrandefrihet, tryckfrihet eller möjlighet att som medborgare kunna ta del av beslut som fattas genom offentlighetsprincipen. Idéer som tycks spridas över världen och som denne företrädare i Sveriges riksdag tagit som ansvar att förvalta – och vidareförmedla.

Just det här är vad som skaver. Att värderingar som ligger så långt ifrån det som präglat Sverige är det som främst lyfts fram. Av företrädare för Sveriges främsta folkvalda församling. Av partimedlem i parti som säger sig värna de svenska idealen främst. Om det inte är jämlikhet, mänskliga rättigheter och demokrati som ska prägla Sverige – vad ska vi istället ha?

Ska vi verkligen inspireras av Ungern? Ska vi minska kvinnors rörelsefrihet? Ska vi fängsla de som utgör politisk opposition? Ska vi se till att tidningar som denna inte får publicera sina krönikor utan tidigare granskning?

Trygghet diskuteras och hårdare tag mot brottslingar är metoden för att se till att vi känner oss tryggare. Att hårdare straff, enligt forskning och beprövad erfarenhet, inte har någon som helst inverkan på brottsstatistiken – tycks inte bekymra många. Den utrikespolitiska debatten i Sveriges riksdag på Alla Hjärtans dag tycks heller inte göra det. Trots att ideologin bakom hyllningen till Ungerns Orbán, definitivt inte skulle leda till mer trygghet. Vi vet vart den ideologin bär. Vi har sett det förr och vi ser det idag. I Ungern. I Turkiet. I Ryssland.

Jag kände mig inte trygg i onsdags för en vecka sedan. Vi är fler som har anledning till oro. De totalitära idéerna växer inte i ett vakuum. Och han applåderades. Inlägget applåderades. Hyllningen till Ungerns premiärminister applåderades. I Sveriges riksdag. 14/2 2018.

Emilia Töyrä, riksdagsledamot

facebook Twitter Email