Politik är att vilja

Ibland möter jag människor som ondgöra sig över folkvalda ”politiker som bara lovar och lovar” och att det ”inte är någon skillnad i politiken”. Få saker triggar mig så mycket som allmänt svepande bortförklaringar, för att i mina ögon dölja sitt eget ointresse eller rent av okunskap.

Mycket kan sägas om partier, politik och politiker. Men ett brinnande engagemang, vilja att påverka samhällsutvecklingen och måna om att leverera sina vallöften är något som förenar de flesta. Man behöver inte lyssna speciellt länge för att förstå att det är skillnad mellan höger och vänster. Ett bra tillfälle att lära sig mer är att ta del av regeringens budget och oppositionens budgetalternativ.

Mot regeringens reformer på 40 miljarder på välfärd, jobb, skola, säkerhet och klimat står fem partier som vill göra stora skattesänkningar och stora nedskärningar.

Ta bara Kristdemokraternas förslag att införa 8(!) olika jobbskatteavdrag som visst ska lösa det avdragen aldrig fixade under de borgerliga regeringsåren. I kombo med nedskärningar på 38 miljarder. Eller Moderaterna som dammat av sitt sjätte jobbskatteavdrag som lösningen på Sveriges problem.

Stora borgerliga skattesänkningar ska skapa frihet åt den enskilda med lite mer pengar kvar i plånboken. Resultatet, mindre pengar att lägga på det samhälle och den välfärd som ska finnas där när du behöver den. Stor tilltro till privata försäkringar för dig som kan betala och samtidigt rätt nervärderad syn på våra gemensamma socialförsäkringar som ska finnas där för alla när livet förändras.

På område efter område finns skillnaderna i syn på människan, samhället och det gemensamma. Stark nog att alltid klara dig själv eller en tro på att ett samhälle blir starkt och skapar såväl trygghet som frihet för den enskilda när vi hjälps åt. Själv är jag övertygad att ingen går genom livet som en helt egen ö, utan att vara beroende av sin omgivning. Hur mycket pengar jag än får kvar i plånboken med borgerlig politik så skapar jag inte själv tryggheten på förskolan för min dotter, fixar skolan åt mina barn eller säkerställer bästa cancervården åt min älskade syster.

Jag är helt övertygad om att skattesänkningar med nedskärningar som följd inte löser Sveriges problem. När vi nu istället lyckats vända ett borgerligt underskott på 60 miljarder till ett överskott på 80 miljarder nästa år är det viktigt att vi både sparar för sämre tider och investerar i det som bygger Sverige starkt. Polis och försvar behöver mer resurser. Barnen ska lära sig det de behöver i skolan. Den som är sjuk ska känna sig trygg att vården har den personal som behövs.

Det är så vi bygger Sverige starkt tillsammans.

Fredrik Lundh Sammeli, riksdagsledamot och ordförande Socialdemokraterna Norrbotten

facebook Twitter Email