Norrbotten är ett län att vara stolt över

Vi behöver bli fler i Norrbotten och jag tar mitt ansvar för det genom att välkomna hit både en man uppvuxen i Tyresö, Stockholm, och ett barn som mest troligt kommer födas i Gällivare.

Att detta skulle möta reaktioner, väntade jag mig. Däremot var jag inte beredd på typen av reaktioner som framför allt har mött mig när jag berättat om vad som komma skall. Den absoluta förvåningen och överraskningen över att han ska flytta hit.

Avståndet mellan Kiruna och Stockholm är mig veterligen ganska exakt lika långt som mellan Stockholm och Kiruna. Ändå tycks det vara längre för en ”storbybo” att flytta till Kiruna än tvärtom. Att mötas av detta, har som sagt förvånat mig. Något som kanske förvånade mig än mer, är det faktum att de starkaste reaktionerna kommit från norrbottningar. Att det så självklart förväntades att flyttbilen skulle gå åt motsatt håll.

Alltför många flyttbilar har genom åren redan gått åt motsatt håll och det räcker med att höra några rader Euskefeurat för att få en inblick i hur verkligheten sett ut för norrbottningar genom tiderna. Idag är läget dock ett annat. Det behövs rekryteras mer folk till våra företag. Skolorna dras med konstant lärarbrist och föreningarna drivs av samma personer och skulle behöva fler eldsjälar.

Jag tycker mig ha märkt av en förändring hos yngre länsmedborgare de senaste åren. Att det finns en stolthet över regionen och hemorten. Att det självklara inte måste vara att lämna utan snarare att stanna och att utveckla. Att bjuda in världen till hemmet istället för att lämna hemmet för världen.

Vi bor på en helt unik plats på jorden och varje år kommer tusentals människor hit för att få uppleva det vi ser dagligen. Kanske krävs det några mil i våra turisters skor för att vi ska förstå hur lyckligt lottade vi är som får bo här, årets alla dagar?

Något som blivit alltmer uppenbart för mig sedan jag valde att engagera mig för samhället är ett ofta använt citat: ”fråga inte vad ditt land kan göra för dig, fråga vad du kan göra för ditt land.” Jag tror att de bästa ambassadörerna för en plats är de som inte lämnar den. De som känner till stigarna, var gäddorna slår, de som vet var saltstenen bäst placeras i älgskogen.

Vi har en kvarts miljon potentiella Norrbottensambassadörer i vårt län. En kvarts miljon människor som skulle kunna bli förvånade när någon ska lämna för att bygga familj i de södra landsdelarna. En kvarts miljon som bär Norrbottens framtid på sina axlar. För om inte vi – så vilka?

Emilia Töyrä, riksdagsledamot

facebook Twitter Email