Var är Kenneth Backgård när det bränner till?

Under de senaste veckorna har vi från olika verksamhetschefer fått besked om neddragningar eller stängningar av platser i glesbygd. Från politiken och regionstyrelsens ordförande Kenneth Backgård är det förvånande tyst.

Nyligen lämnade verksamhetschefen vid hälsocentralen i Arvidsjaur besked om att de sex OBS-platser som hållit stängt under sommaren inte kommer att återöppna under hösten på grund av brist på personal. Platserna kan tidigast öppnas till årsskiftet var bedömningen. Sedan tidigare är de tre platserna i Arjeplog indragna och hänvisade till Arjeplog.

I sak kanske ingenting konstigt tänker ni, finns det inte personal går det inte att hålla platser öppna. Det som är besvärande för regionstyrelsens ordförande Kenneth Backgård är att ett av de mest framträdande vallöften som Sjukvårdspartiet hade inför valet 2018 var att det ska finnas OBS-platser i länets samtliga kommuner. Inga nya har öppnat men väl har platser nu stängt.

Är det så att verkligheten har kommit ikapp Sjukvårdspartiet och Kenneth Backgård? I opposition går det alltid att ha högre ambitioner, vilja lite mer och ha lite mer personal och resurser än den styrande majoriteten. Nu när Sjukvårdspartiet styr Region Norrbotten fanns det visst inga sjuksköterskor eller tandläkare att plocka fram som kan bemanna länets hälsocentraler eller tandvårdskliniker.

För det var ju det där med tandvårdsklinikerna också. I Pajala är det akut brist på tandläkare och det är nästintill omöjligt att få en tid hos tandvården om du inte har väldigt akuta problem. Men inte heller här har Sjukvårdspartiet några lösningar eller ens en kommentar att ge.

Kenneth Backgård lyser med sin frånvaro och duckar för att svara på frågor medan verksamheterna runt om i länet stänger ner, så ser verkligheten ut ett år efter valet. Det var nog inte riktigt det Sjukvårdspartiets väljare hade förväntat sig.

Hur är det Kenneth Backgård, hur ska du säkerställa att OBS-platserna du har lovat i länets samtliga kommuner faktiskt ska kunna hålla öppet? Du lovade ju att vården skulle vara nära medborgarna och inte på vägarna, hur tycker du att du klarar av att hålla det löftet gentemot medborgarna i Arvidsjaur?

Anders Öberg, regionråd i opposition (S)

facebook Twitter Email