Välfärden ska vara i folkets tjänst

"Vad välfärden behöver är högre bemanning, trygga anställningar och en god arbetsmiljö – inte oreglerad vinstdrift." skriver Ida Karkiainen i sin krönika i Norrländska Socialdemokraten

Välfärden. Den är banne mig det finaste vi har i det här landet. Välfärden som:

– inte väljer vilka elever som är lönsamma för skolan

– inte låter andra gå före i sjukvårdskön för att de tecknat privata sjukförsäkringar

– inte sparar på bemanning i äldreomsorgen till förmån för att maximera bolagsvinster

– inte ser elever, sjuka och äldre som kunder på en marknad

Men dra mig baklänges! Vårt skolsystem är det enda i hela världen som tillåter aktiebolag att göra vinst på offentligt finansierad skola.

Det sker en oroande snabb utveckling där allt fler svenskar tecknar en privat sjukvårdsförsäkring och därigenom får förtur till vård. Privata vårdbolag inom äldreomsorgen minimerar bemanning för att maximera vinst. Elever, sjuka och äldre prioriteras utifrån lönsamhet – där de med störst behov får lägst prioritet.

Jag har mött väljare som oavsett partisympati tycker det här är fel. Som tycker att välfärden ska vara i folkets tjänst och inte i riskkapitalbolagens tjänst.

Det visar även återkommande opinionsundersökningar bland svenska folket där en tydlig majoritet tycker det är ett bra förslag att vinstutdelning inte ska tillåtas i skattefinansierad vård, skola och omsorg.

Trots detta fortsätter de obegränsade vinstuttagen. Den socialdemokratiskt ledda regeringen försökte år 2018 förmå riksdagen att besluta om begränsningar, men en högermajoritet stoppade förslaget.

Runt om i landet fortsätter således vår välfärd dräneras på resurser.

Mitt under en pandemi – som just pekat på välfärdens behov och framförallt äldreomsorgens strukturella brister, med låg bemanning, otrygga anställningar och dåliga arbetsvillkor – fortsätter privatiseringarna.

Ett exempel är Haparanda där den styrande koalitionen tillsammans med sjukvårdspartiet vill privatisera driften av det nya äldreboendet.

Fackförbundet Kommunals kunskap om privat äldreomsorg vittnar om besparingar på löner, bemanning och arbetsmiljö.

”Att oreglerad vinstdrift skapar en bättre äldreomsorg saknar såväl teoretiskt som empiriskt stöd”, konstaterar förbundet i en jämförelse av privat och kommunalt driven äldreomsorg.

Vad välfärden behöver är högre bemanning, trygga anställningar och en god arbetsmiljö – inte oreglerad vinstdrift.

Det här måste bli en av nästa års största valfrågor.

Ida Karkiainen (S)

facebook Twitter Email