Krönika: Ukrainas kamp är också vår kamp

Det handlar om människor i ett demokratiskt land som brutalt dras in i krig. Det handlar om att stå upp för värderingar som bygger Europa. Det handlar om vilken världsordning vi ska leva med, skriver Fredrik Lundh Sammeli (S) i son krönika i Norrländska Socialdemokraten.

Kan inte värja mig. Nyhetsklippen träffar mitt i hjärtat och tårarna tränger fram. Pappan som tar farväl av sin flyende familj, medan han själv stannar för att försvara sitt land. Barnen i källaren som gråtandes förklarar att de inte vill dö, bara att det hela ska ta slut.

Två av oändliga klipp från helvetet i ett europeiskt land bara 69 mil från Gotland. Oron, smärtan och ångesten förmedlas avskalad och det är livet för dessa människor det hela handla om. Att bokstavligen överleva det krig som Ryssland nu startat. Oprovocerat, olagligt, oförsvarbart som Statsminister Magdalena Andersson så tydligt slog fast i torsdagsmorse. Men också om rätten att få leva.

Rätten att få leva i en demokrati, möjligheten att få välja sin egen väg som nation. Att inte vara kuvad, ockuperad eller leva under förtryck av någon annan. Att få välja sina företrädare i öppna, demokratiska val, att få tycka olika, vara i opposition och säga sin mening utan att bli fängslad eller dödad. Att ha fria medier, ett oberoende och rättssäkert rättsväsende och ett samhälle med mänskliga rättigheter.

Kanske är kriget slut i morgon, kanske pågår det i åratal. För de människor som befinner sig mitt i detta helvete, är nog varje stund en evighet. Och samtidigt kanske den sista korta stund man ha kvar av livet.

Världens vrede är stor och sanktionerna massiva. Men det stannar inte vid de starkaste orden och första vågen av sanktioner. Utan för varje dygn vrids nu tumskruvarna allt hårdare åt med målet att pressa Putin till reträtt.

Luftrummen över Europa stängs, Rysslands tillgång till de internationella finanskapillären stryps och såväl Putin som hans oligarker får nu se sin frihet kraftigt begränsas.

Samtidigt fattade vi i riksdagen under måndagen på regeringens initiativ det högst ovanliga beslutet om direkt stöd, försvarsmateriel och vapen till ett land i strid. Vi gör det för att Ukrainas kamp också är vår kamp.

Det handlar om människor i ett demokratiskt land som brutalt dras in i krig. Det handlar om att stå upp för värderingar som bygger Europa. Det handlar om vilken världsordning vi ska leva med.

Måndagens beslut i bred politisk enighet görs efter noga övervägande där bedömningen är att detta stöd, såväl finansiellt som genom vapen, också är något som gagnar Sverige och vår egen säkerhet. En aktion vi gör tillsammans med en rad andra europeiska länder.

Detta måste bli början på slutet för regimen Putin. Världen och Ryssland förtjänar något bättre.

Fredrik Lundh Sammeli, (S) riksdagsledamot från Norrbotten

facebook Twitter Email