Regeringen tvingas göra svartjobb vita i byggbranschen!

Byggnads i Norrbotten är glad att riksdagen idag tvingar regeringen att komma med förslag som minskar svartjobben inom byggbranschen. Dagens riksdagsbeslut innebär ett steg närmare att det på arbetsplatser införs en personalliggare som visar vilka som arbetar där och att den årliga kontrolluppgiften ersätts med en månadsuppgift.  Detta sker mot regeringspartiernas vilja. Målet är att detta är genomfört på arbetsplatserna redan under 2013.

– Vi i byggbranschen har under lång tid försökt komma tillrätta med problemen med svartarbetskraft på våra arbetsplatser. Kravet att införa personalliggare har därför under flera år varit ett gemensamt krav från Byggbranschens alla parter ? både fack och arbetsgivare. De här två verktygen, personalliggare och månadsuppgifter, kommer att betyda mycket i vårt arbete för att få en byggbransch utan svartarbete, säger Bengt Erik Rolfs, ordförande Byggnads Norrbotten                                     

– Riksdagens beslut innebär att regeringen måste återkomma med förslag på hur redovisning av personal och personalliggare på arbetsplatsen för byggbranschen ska fungera. Det är ett viktigt steg för ?schyssta villkor? både för de som jobbar och företagen. Det har fungerat bra att stävja den svarta ekonomin inom frisör- och restaurangbranscherna med personalliggare och jag är säker på att det kommer att fungera bra även för byggbranschen. Självklart så måste förslaget vara rättssäkert, men regeringen har haft två och ett halvt år på sig att komma fram med ett förslag. Nu pressar vi dem ytterligare, säger Hannah Bergstedt, riksdagsledamot (S).

  Mer information  i  betänkande

För mer information:

Hannah Bergstedt
Riksdagsledamot Socialdemokraterna i Norrbotten
070 ? 639 19 17

Bengt Erik Rolfs
Ordförande Byggnads Norrbotten
070-312 95 83

facebook Twitter Email