Nu höjs pensionerna!

I slutet på förra veckan kom pensionsutbetalningen där 28030 norrbottningar får i genomsnitt 606 kronor mer i plånboken. Om det skriver Fredrik Lundh Sammeli och Tobias Baudin.

I torsdags och fredags förra veckan, den 18:e och 19:e augusti, fick en miljon pensionärer höjda pensioner med upp till 1 000 kronor mer i månaden. Det är resultatet av socialdemokratisk politik när den är som allra bäst. Vi anser att man måste kunna leva på sin pension och ha rätt till en ålderdom i trygghet. Det är en fråga om respekt för en hel generation av tidigare välfärdsbyggare.

Pensionsreformen innebär att garantipensionen höjs med upp till 1 000 kronor för alla som idag har garantipension och har bott i Sverige i minst 40 år. Därutöver höjs bostadstillägget. Totalt handlar det om en miljon pensionärer som, i och med detta, får en välbehövlig förstärkt ekonomi. Detta valde de högerkonservativa partierna att säga nej till när reformen lades fram i riksdagen tidigare i år.

För Norrbottens del handlar det om 28030 pensionärer som i genomsnitt får 606 kronor mer i plånboken. Det är, med andra ord, en helt nödvändig reform för att stärka ekonomin för pensionärer med låga inkomster. Det handlar till exempel om lågavlönade kvinnor som slitit ett helt arbetsliv, ofta dubbelarbetat och som ändå får en alldeles för låg pension som knappt går att leva på. En reform som är extra viktig när vi nu går mot tuffare tider rent ekonomiskt med bland annat ökade mat-, el- och bränslepriser.

Den här pensionshöjningen avgjordes med en enda rösts marginal i riksdagen. In i det sista försökte de högerkonservativa partierna att stoppa förslaget. Sveriges pensionärer förtjänar bra pensioner som det går att leva på. Det här är ytterligare ett steg i rätt riktning och vi socialdemokrater kommer att fortsätta kampen för högre pensioner.

Tobias Baudin (S), partisekreterare

Fredrik Lundh Sammeli (S), riksdagsledamot och ledamot i pensionsgruppen

facebook Twitter Email