Låt Norrbotten visa vägen

Pressmeddelande

Norrbottens läns landsting var först ut i landet med att erbjuda gratis vaccin mot Hepatit B till nyfödda när man började med detta i början på 2012.
Nu vill Fredrik Lundh Sammeli, riksdagsledamot (S) från Luleå se att resten av landet följer Norrbottens exempel och uppmanar regeringen att införa Hepatit B i det nationella vaccinationsprogrammet för barn.

Hepatit B klassas som en samhällsfarlig sjukdom, men vaccination rekommenderas i dag endast till dem som ingår i riskgrupperna, barn i familjer från länder där sjukdomen är vanligt förekommande, missbrukare som använder sprutor och män som har sex med män. Men trots detta nås inte alltid barnen, och upplägget är stigmatiserande. I en fråga till Socialministern Göran Hägglund vill Lundh Sammeli veta om socialministern och regeringen är beredd att agera i frågan.

– Det är hög tid att Sverige lever upp till WHOs rekomendationer och som nation följer Norrbottens linje kring hepatit B säger Fredrik Lundh Sammeli och fortsätter, Regeringen behöver nu fatta ett beslut om att införa Hepatit B i det svenska barnvaccinationsprogrammet. På så sätt ökas skyddet, samhällsförlusterna minskar och sjukvården blir mer jämlik.

Länk till frågan: 

För mer information:
Fredrik Sammeli Lundh
Riksdagsledamot
070 –  675 73 00

facebook Twitter Email