Fundera på hur du kan göra skillnad

Vi är i början på en av vår tids tuffaste utmaningar. Coronaviruset prövar oss alla. Här och nu såklart, men följdverkningarna tror jag kommer definiera stora delar av vårt 20-tal. När du läser detta befinner jag mig i Stockholm som en av 55 ledamöter som nu tjänstgör i riksdagen för att säkerställa lagstiftningsprocessen och att vi som nation får fram de resurser, beslut och lagförändringar som behövs i detta läge.

För mig är det tydligt att vi behöver ett starkt samhälle för att hantera utmaningarna vi står inför. Vi måste alla tillsammans hjälpas åt, det är allvar nu. Eller som statsministern sa i sitt tal till nationen. ”Det kommer några få, avgörande stunder i livet då du måste göra uppoffringar”.

Det är inte läge att leka hobbyexpert i pandemi, hota och förlöjliga tjänstemän som gör sitt jobb eller agera omdömeslöst nättroll och dela tveksamma länkar. Inte heller att känna dig som ett offer eller tro att rekommendationerna gäller alla andra, men inte dig.

Det är lätt att tänka, jag är ju frisk och även om jag skulle bli sjuk kommer jag nog klara mig bra. Men inskränkningarna i våra liv finns där för att skydda de som absolut inte får nås av smittan, i mitt fall min 75-åriga pappa och min fina vän som genomgår sin cancerbehandling just nu. Besöken till dem får vänta, så visar man kärlek.

Det är tufft att gå igenom en kris. Många är de beslut vi redan fattat, och fler och mer ingripande beslut kommer troligtvis komma. Rätt åtgärd vid rätt tillfälle är helt avgörande.

Skolor kan komma att stängas, städer sättas i karantän eller människor tvångsisoleras. Men vi är inte där.

Lika viktigt som att följa myndigheternas rekommendationer, är det att fortsätta vardagen, om än i förändrade former. Det är inte beordrat karantän och isolering för alla, utan sunt förnuft.

När vi är igenom detta vill vi ha det som vi brukar, med restauranger och affärer, kultur- och idrottsevenemang och lokala företag som gör ditt liv rikare. Ska det finnas, behöver vi alla göra en insats.

Nu om någonsin behöver vårt lokala näringsliv att du köper den där lunchen, unnar dig ett fika, köper hem vackra blommor, bokar klipptiden, unnar dig prylen eller varför inte en natt på hotell.

Fundera på hur du kan göra skillnad, för att minska smittspridning och begränsa effekterna för människor i din närhet, för näringslivet och civilsamhället. Ät, upplev och handla lokalt. Var rädd om dig och dina nära.

Fredrik Lundh Sammeli, riksdagsledamot

facebook Twitter Email