Den digitala eran kräver politiska initiativ

För två månader begärde Fredrik Lundh Sammeli, riksdagsledamot (S) från Norrbotten en debatt med näringsminister Annie Lööf (C) kring vad hon tänker göra för att stärka Sveriges ställning på det digitalaområdet. Men debatt blir tidigast i mitten på september och nu har Lundh Sammeli tröttnat.

 

– Hon har uppenbarligen problem att svara, att få möjlighet att debattera en högaktuell och viktig fråga ska inte ta över tre månader. Jag har tappat tålamodet och lyfter nu frågan igen med krav på svar inom två säger Fredrik Lundh Sammeli (S) riksdagsledamot.

– Jag menar att det är hög tid att utveckla ett strategiskt branschprogram för den nya digitala eran i Sverige som nu växer fram med utgångspunkt från Luleå. Det behövs en regeringspolitik som bland annat om att stimulera en behovsinriktad forskningsverksamhet och att säkerställa en nödvändig infrastruktur och kvalificerad arbetskraft, säger Fredrik Lundh Sammeli (S) riksdagsledamot.
 
– Vi ser att investeringar i datacenter växer kraftigt över världen, och redan nu väntas flera stora möjliga etableringar av datacenter i regionen följa i kölvattnet av Facebooks serverhallar. Samtidigt öppnas mängder med möjligheter kopplade till en ny digital era i ett land som Sverige. Det handlar om utbildning, forskning, entreprenörskap, näringslivsutveckling och innovationer som en naturlig del av den nya industri som starkt växer fram, säger Fredrik Lundh Sammeli (S) riksdagsledamot.
 
– Det här är början på en helt ny industriera och basnäring för hela regionen, som i och med etableringen blir en nod för datatrafik i hela Europa. Möjligheterna är många, och nu handlar det om att som land investera för framtiden och jobben. Frågan är om regeringen är beredd att satsa vidare för att använda Facebook etableringen i Luleå som språngbräda in i den digitala eran och ta initiativ till ett strategiskt branchprogram för att stärka Sveriges ställning, säger Fredrik Lundh Sammeli (S) riksdagsledamot.

Länk till frågan

facebook Twitter Email